מצלמות אבטחה – סוגי מצלמות והשימוש בהן

עם מגוון כה רחב של מצלמות אבטחה קל מאוד להתבלבל בשימושים השונים של מצלמות אלו.

בכתבה זו נבחן את סוגי מצלמות האבטחה הפופולריים ביותר על מנת שתוכלו לדעת איזו מצלמה אתם  תתאים ביותר לצרכים שלכם בבית או בעסק שלכם.

סוגי מצלמות אבטחה

מצלמת אבטחה כיפה

מצלמת אבטחה כיפה אינפרא הנה מצלמה לשימוש פנימי, המצלמה איננה מוגנת מים.  זוהי מצלמה איכותית ואמינה עם עדשה מתוצרת סוני העולמית.

למצלמת האבטחה הזו יש 24 יחידות לדים הפועלים בטכנולוגיים אינפרא אדום המסוגלים לקלוט את הנעשה סביבה גם בתאורה לקויה עד לטווח של 20 מטרים.

מצלמת אבטחה צינור

 

מצלמת אבטחה צינור מתוצרת סמסונג עם 32 נורות LED בטכנולוגיית אינפרא אדום לראות מושלמת גם בתנאי ראות חשוכים עם טווח של עד 50 מטרים.

זוהי אחת המצלמות הטובות ביותר הקיימות היום בתחום האבטחה לשימוש חיצוני.

images (3)

images (5)

סוגי מצלמות אבטחה ונתונים טכניים:

על מנת להתקין מצלמות אבטחה ולצפות בנעשה מרחוק דרושים מספר דברים:

  • מערכת הקלטה הנקראת DVR
  • מצלמת אבטחה
  • כבל המחבר בין המערכת DVR לבין המצלמה
  • שנאי או ספק כוח למצלמה
  • מחבר BNC- זהו מחבר ברזל שנראה כמו מחבר כבלים לטלוויזיה.

 

הסוג הראשון והמקורי הוא מצלמת אבטחה עם חיבור BNC. היא מתחברת למערכת הקלטה עצמאית (STAND ALONE DVR) או לכרטיס DVR  המותקן במחשב באמצעות כבל שחור מסוג RG59 או כבל מצלמות לבן שהוא דק יותר (וקל יותר להשחלה) אבל הוא לא יתאים לכם למרחקים גדולים. ככלל רצוי להתקין מצלמות אבטחה על כבל כמה שיותר עבה עם כמה שיותר סיכוך – כך התמונה תהיה יותר איכותית ויהיו פחות הפרעות כמו שלג ברקע של התמונה והסרטון.

בנוסף צריך להזין את המצלמה בחשמל. בדרך כלל החשמל שהמצלמה דורשת הוא 12 וולט ובמקרים של מצלמות אבטחה משוכללת מאוד כמו למשל מצלמה ממונעת (עליה נרחיב בהמשך) יש צורך ב24 וולט.

יש מספר אפשרויות להזין את המצלמה בחשמל. ניתן לחבר לכל מצלמה שנאי נפרד. השנאי נראה כמו מטען של טלפון סלולארי והוא מתחבר לשקע החשמלי. ניתן גם לחתוך את השנאי באמצע ולחבר אליו מספר מצלמות. יש לחשב את צריכת כל המצלמות לפני ולראות האם השנאי מספיק גדול. על כל מצלמה יש מדבקה קטנה ועליה כתוב כמה היא צורכת. למשל 300 מילי אמפר. גם על השנאי כתוב כמה נותן. השנאים הנפוצים ביותר הם שנאי 1 אמפר ושנאי 1.4 אמפר. כך ניתן לחשב בקלות רבה שעל שנאי של 1 אמפר ניתן להתקין 3 מצלמות שצורכות 300 מילי אמפר (סה"כ 900 מילי אמפר) ויש לנו קצת ספיר.

החיסרון בהתקנה כזו הוא שכאשר השנאי ימות (ויש להם נטייה כזו מדי פעם) 3 מצלמות יהיו מושבתות. ואם הייתם שמים מלכתחילה שנאי לכל מצלמה והשנאי היה מת אזי שמצלמה אחת בלבד לא הייתה פועלת.

השיטה השנייה היא לשים שנאי מרכזי, בו יש מספיק רוחב פס (אמפרים). החיבור אליו מאוד פשוט. כבל המצלמה מתחבר ישירות לשנאי בדומה לשקעי טלפון. החיבור מאוד אמין, לא נדרש איזולירבנד ולכל ערוץ (לכל מצלמה) יש פיוז בשנאי כך שאם יש קפיצת מתח והפיוז נשרף – רק אותה מצלמה לא עובדת ושאר המצלמות עובדות כרגיל.

מצלמות אבטחה בחיבור BNC  מגיעות במספר צורות חיצוניות.
למשל בצורת כיפה עגולה. במצלמה כזו קשה יותר לגנב הפוטנציאלי (או האמתי) להבין לאן בדיוק המצלמה מסתכלת.
מצלמת גוף – מצלמה ארוכה שלפיה כן ניתן לראות לאיזה אזור היא מכוונת.
ישנן מצלמות מוסתרות בשקעי טלפון או חשמל או בתוך צורה של גלאי של מערכת אזעקה או גלאי עשן.
כל המצלמות הללו נותנות את אותו הדבר, מגיעות עם אותם נתונים בדיוק, החיבור שלהם או זהה  – כולן צריכות כבל RG59 עם מחבר BNC  וחשמל 12 וולט לשנאי מתאים.

יש מספר אפשרויות לראות בחושך. השיטה הנפוצה ביותר הם פנסי IR  אינפרה אדום שמותקנים על מצלמת האבטחה – מסביב לעדשה של המצלמה.

השיטה הנוספת והיותר יקרה היא עדשה עם LUX  נמוך. יש מקומות בהם לא נרצה שהגנב יראה לדים אדומים בחושך ונשתמש במצלמה עם LUX  נמוך. בדרך כלל מצלמות עם LUX נמוך משוכללות יותר גם בשאר הפרמטרים וגם יקרות משמעותית ממצלמות אינפרה אדומות  ולכן ברכישת מצלמה כזו נושא ראיית הלילה לא יהיה הפרמטר המרכזי עליו תסתכלו.

יש מספר יצרנים של עדשות וציפים במצלמות אבטחה. הנפוצים ביותר הם שארפ וסוני. המומלץ ביותר הוא סוני. הרבה פעמים בהצעת המחיר כתוב "מצלמות אבטחה סוני" – תבדקו עם נותן ההצעה האם מדובר במצלמת אבטחה תוצרת סוני או רק העדשה \ הציפ הוא של סוני. מצלמות אבטחה תוצרת סוני מצוינות אך יקרות במאוד אחוזים ממצלמות הסיניות שרואים בבתים פרטיים ובעסקים קטנים.

מה שחשוב לכם לדעת (וזו אחת הנקודות הכי חשובות עבורכם)  זה איזה אזור בדיוק אתם רוצים לראות בתמונה. ולהבין שלכל מטרה יש להתאים את המצלמה. למשל אם תרצו לראות ממרחק של 50 מטרים (קיר הבית שלכם לצורך הדוגמא) את מספר הרכב שנכנס אליכם לחניה – צריך להתקין מצלמה עם עדשה מתאימה. ואם תרצו לראות איזה מטבעות ושטרות מוציאה הקופאית מהקופה שבחנות שלכם – יש להתקין מצלמה עם עדשה אחרת לחלוטין.

סיבכתי אתכם? בוא נעשה סדר.

יש נוסחה בה ניתן להציב את פרמטר המרחק של המצלמה מהאובייקט (למשל המצלמה שלי נמצאת על הקיר הרחוק והאובייקט אותו אני רוצה לצלם נמצא במרחק של 30 מטר מהמצלמה) ואת רוחב השטח (למשל רוחב של 10 מטרים) ובתוצאה נקבל את העדשה אותה אנחנו צריכים להתקין במצלמת האבטחה. במילים אחרות – אני רוצה לראות מרחק של 30 מטרים ברוחב של 10 מטרים. במצלמה עם עדשה כזו נקבל מבט מאוד כללי על המקום. אנחנו נראה הרבה מאוד פריטים אך לא נראה למשל את צבע העניים של האדם המופיע בתמונה. כך גם לא נראה איזה מטבע בדיוק מוציאה הקופית מהקופה בחנות שברשותנו.
כדי לראות את הקופה, המטבעות והשטרות יש להתקין מצלמה עם עדשה שתראה מגובה של נניח שני מטרים כי נתקין את המצלמה על התקרה מעל הקופה בדיוק ורוחב של חצי מטר (כי הקופה לא לוקחת יותר מזה)

זכרו: יש להתאים את המצלמה לתנאי השטח! לעולם אל תתקינו במקום 10 מצלמות זהות לחלוטין. זה ייתן לכם מבט כללי בלבד על המקום ובשעת הצורך לא תוכלו לזהות את הגנב כי לא תראו את פניו ואת מספר הרכב שלו!

לאחרונה נמכרות מצלמות עם עדשה מתכוננת המאפשרת במספר מקרים להשתמש עם אותה המצלמה במקום. אחר ההתקנה של מצלמת האבטחה על הקיר או התקרה וחיבורה למערכת ההקלטה ניתן להסתכל במסך ולכוון את המצלמה לתנאי השטח. מצלמות כאלה מוגבלות כמובן ביכולת שלהן אבל במקומות קטנים זה בהחלט מספר את הפתרון בהרבה מקרים.

רזולוציה – לכל מצלמת אבטחה או יותר נכון לעדשה שלה יחד עם הציפ (המוח של המצלמה) יש רזולוציה. ככל שהרזולוציה גבוהה יותר כך איכות התמונה גבוהה יותר. ברוב המקרים אין לנו שום צורך לראות תמונות באיכות HD בכל המצלמות וחבל לבזבז על זה את הכסף למרות שכן מומלץ לשלב מצלמה אחת או שתיים כאלה במערכת במקומות רגישים בהם נרצה לזהות היטב את פניו של הגנב ואת צבע עיניו. הרזולוציה הסטנדרטית היא 420 קו. יש מצלמות על רזולוציות של 480, 540, 60 ואף 700 קו. כמובן שעם עליית הרזולוציה עולה מחיר המצלמה.

מצלמת אבטחה ממונעת PTZ – צעצוע לעשירים או צורך אמתי?

מצלמה ממונעת זו מצלמת אבטחה עם עדשה מתכווננת שניתן לשלוט עליה מרחוק דרך התוכנה בה אנו רואים את המצלמות. לשלוט הכוונה היא להתקרב, להתרחק, לזוז לכל הצדדים עד כמעט למצב של 360 מעלות. אם עלות המצלמות הרגילות שדיברנו עליהן לפני נקודה זו נעה בין 200 ₪ ל800 ₪ לכל היותר הרי שמצלמת אבטחה ממונעת PTZ  מתחילה בעלות של 5000 ₪ ומעלה.
מי משתמש במצלמות PTZ ? בדרך כלל מקומות גדולים. מפעלים, שדות תעופה ואצטדיונים. כדי לשלוט במצלמה ולהגיד לה מה בדיוק לצלם באותו הרגע יש להושיב אדם מאחורי המסך והגוייסטיק וללמד אותו לתפעל את המצלמה או לחילופין להגדיר לתוכנה באילו מקרים המצלמה מתמקדת בכיוון מסוים. למשל אפשר להגדיר שבאזור בו מותקנת מצלמת אבטחה רגילה (לא ממונעת) לא צריכה להיות תנועת אנשים כיוון שזהו אזור מת ונעול. אם מצלמה זו (המצלמה הרגילה) מזהה בכל זאת תנועת אדם במקום כאן תכנס המצלמה הממונעת לפעולה באופן אוטומטי, היא תסתובב ותתקרב לאזור המת בו לא צריכה להיות תנועה כלל ותתחיל לצלם, להתקרב ולהתרחק, לזוז ימינה ושמאלה ולעשות כל פעולה שנגדיר לה מראש וכל זאת במטרה של צילום איכותי ביותר של המתרחש.

אם אנחנו בונים בית או עסק ומכינים צנרת וכבלים כדי שיהיו מוכנים מה שחשוב לנו לדעת על מצלמת PTZ  זה שמלבד כבל RG59 (או במרחקים גדולים יותר יש כבלים עוד יותר עבים) וכבל חשמל 2 גידים (בדרך כלל 24 וולט) יש למשוף זוג גידים נוסף לפיקוד המצלמה – למנוע המאפשר את כל הפעלולים של המצלמה הממונעת. בצד השני אגב שני הגידים הללו מתחברים לDVR שלנו ויש לבדוק שיציאה זו גם עובדת ולא רק מופיעה פיזית לפני רכישת הDVR. בכרטיסי DVR  שמתחברים למחשב אין יציאה כזו והיא ניתנן לרכישה בנפרד.

מצלמות רשת IP – זו הבחירה האישית שלי!

במצלמות רשת IP  בשונה מהמצלמות הקודמות החיבור מתבצע בכבל רשת 4 זוגות מסוכך, זוג שזור – הרי הוא כבל רשת של מחשב הPC  שלנו. במקרים בהם המצלמה כוללת בתוכה רכיב בשם POE  המצלמה יכולה אף לקבל את הזנת החשמל מרכזת מיוחדת על גבי אותו הכלב. תחשבו על זה – כבל אחד – הכול כלול! חלומו של כל מתקין!
מצלמת רשת ניתן אחת ניתן אפילו לחבר לנתב הביתי שלנו, לפתוח את הדפדפן ולהתחבר לכתובת הIP של המצלמה ולהתחיל לצפות ולהקליט. יש כיום מצלמות רשת IP  אלחוטיות הדורשות חשמל להזנה והמתחברות לרשת האלחוטית במקום.
אבל היופי האמתי במצלמת אבטחה IP  היא הרזולוציה שהיא מאפשרת. אם אתם רוצים רזולוציה מטורפת קחו לכם מצלמת אבטחה IP. כדי להמחיש לכם את המצב – מצלמת אבטחה רגילה תופסת רוחב של 30-70 מטר בערך ברזולוציה גרועה ביותר. אם תקריבו את התמונה לא תראו שום דבר. לעומת זאת קחו אצטדיון הכי גדול שאתם מכירים, תתקינו בו שתי מצלמות IP  באיכות טובה ותוכלו לראות גם את כל האצטדיון כולו וגם להתקרב (להגדיל את התמונה) ולראות את הצבע של העניים של מי שתרצו בקהל.